House Extension Warrenpoint

Project Description

The house is located  in the Victorian seaside town of Warrenpoint. The long site plan is due to the site’s proximity to the nearby shoreline where road frontage was highly sought after resulting in long narrow plots to maximise area.

The front of the house addresses the adjacent street with the side walls orientated perpendicular to the road overlooking Carlingford Lough. The resulting skewed floor plan of the existing house has informed the geometry of the new garden pavilion and setting out of the proposed roof structure to maintain a connection between both buildings.

The proposal is to make a sequence of gardens, rooms and courtyard spaces to the rear with the intention of controlling views and the experience of the route through from the existing house into the garden beyond. Natural light will fill the new spaces and allow light deeper into the existing plan.

A series of walls, columns and openings articulate the interior spaces. Materials used in the construction of the new building are kept to a minimum and will complement the existing stone walls and traditional building techniques used in the construction of the existing house.

 

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

/Users/gerardtohill/Tohill Architects/Projects/1702_McVeigh Exte

SAMSUNG CSC

Tohill_Architects_Extensions_McVeigh_Image_05

Tohill_Architects_Extensions_McVeigh_Image_06

Untitled

You can see more images of the design development here